Hanefî İlmihâli – 2: Efâl-i Mükellefin – Abdülmecid Altaş Hoca Efendi
Vâiz
İsmailağa NET’in istifadelerinize sunduğu fıkıh derslerinden biri olan ve merhum Ömer Nasuhi Bilmen Hoca Efendi’nin ilmihâli esas alınarak önemli kaynaklardan süzülen bilgilerle hazırlanan Hanefî İlmihâli dersinin ilk bölümünde, “ilmihâl” ifadesinin tanımı, herkesin öğrenmesi gereken ilimlerin konuların neler olduğu açıklanıyor.
İsmailağa Camii müezzini ve İsmailağa Fıkıh Kurulu üyesi Abdülmecid Altaş Hoca Efendi’nin hazırlayıp sunduğu derslerin bu bölümunde, efâli mükellifin meselesini anlatılmaktadır. Efâli mükellefin şunlardır; Farz, vacip, sünnet, müstehab, mübah, mekruh, haram,
Farz: Allah’ın yapılmasını Kur’ân-ı Kerim âyetiyle açıkça emrettiği şeylerdir. Farz-ı ayn ve Farz-ı kifaye olmak üzere iki kısımdır.
1) Farz-ı Ayn: Mükellef olan herkesin yapması lazım olan farzlardır. 2) Farz-ı Kifaye: Mükellef olan kimselerin bir kısmının yapmasının diğer kısmın yapması için sorumluluğun kalktığı durumdur. Hepsinin terk etmesi durumunda ise hepsinin günahkar olmasını gerektirir.
Vacip: Farz gibi kesin olmayan fakat yapılması emredilen işlerdir.
Sünnet: Muhammed (sallâllâhu Aleyhi Vesellem)’in yaptığı, yapmayı tavsiye ettiği ve yapıldığı takdirde bir şey buyurmadığı işler olup iki kısımdır.
1) Müekked Sünnet: Muhammed (sallâllâhu Aleyhi Vesellem)’in sürekli yaptığı nadiren terk ettiği şeylerdir. 2) Gayri Müekked Sünnet: Hz. Muhammed (s.a.v.)’in çok kez yapıp bazen terk ettiği şeylerdir.
Müstehab: Sevilen, hoşa giden amel manasında olup Muhammed (sallâllâhu Aleyhi Vesellem)’in bazen işleyip, bazan terk ettikleri işlerdir.
Mübah: Yapılmaması ya da yapılması dinen sakıncalı olmayan, mükellefin yapmakta ya da yapmamakta serbest olduğu fiillerdir.
Mekruh: Haram kadar kesin olmasa da yapılmaması uygun olan şeylerdir. Ve iki kısımdır.
1)Tahrimen mekruh: Harama en yakın olan mekruhtur. İşleyen kimse günahkar olmaktadır.
2)Tenzihen mekruh: Helale yakın olan ama yapılmaması daha iyi olan şeylerdir.
Haram: Allah Teâlâ’nın yapılmasını kesinlikle yasakladığı şeylerdir.
İsmailağa NET tarafından hazırlanan video kesitlerini paylaşarak sohbetlerin daha geniş kitlelere ulaşmasına vesile olabilirsiniz.
—
İSMAİLAĞA NET | Yolumuz Sohbet
Portal: https://www.ismailaga.net/
E-posta: [email protected]
Facebook-Twitter-Instagram: @ismailaganet
Telefon: 0850 811 7777
Bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ve portalimize üye olarak yeni video, ders ve sohbetlerden anında haberdar olabilirsiniz.
#ismailağa #ilmihal #fıkıh #ameller #fiiller #efal